AnttiVKantola1 Kyllä kansa tietää - enemmän kuin luullaan

STUBBIN PIENPUOLUETRAUMA SAI JULKISUUTTA

SUOMEN ARVOJOHTAJA JYRÄHTI OMILLEEN

http://www.msn.com/fi-fi/uutiset/kotimaa/sauli-niinist%c3%b6-tarttui-stubbin-sanoihin-%e2%80%93-%e2%80%9dei-kerro-lupaa-tai-selit%c3%a4-mit%c3%a4%c3%a4n%e2%80%9d/ar-AAb35s7?ocid=oa-DMtenreasons

 ”Politiikka on rikki”, ”liian laaja pohja lamaannutti”, ”ideologian liimapinta on ollut ohut”.  S. Niinistö puhuu Finlandia-talossa kansanedustajille, että nämä eivät kerro äänestäjille mitään, tällaiset retoriset lausahdukset. Totta - Kokoomus menee vaaleihin sammutetuin lyhdyin varmuuden vuoksi yleisenä syyttäjänä, mutta asiallisempaa olisi valaista, mistä kohdasta rikki ja mistä pitäisi suomineitoa kaventaa sekä mistä liimapinta hallituksessa oli liian ohut. "Tavalliselle eläjälle tuo ei kerro, lupaa eikä selitä mitään", jyrisee koko kansan presidentti.

MINÄ jatkaisin, että seuraavasta hallituksesta pitää listiä turhat rönsyt pois ja hitsata 3 suurpuoluetta sinne. Suomen Kestusta ei ole olemassa sitä varten, että se katselisi vierestä, kun maata viedään kuin pässiä sarvista. Sipilän täytyy tuoda filosofian ja retoriikan tilalle maalaisjärkeä ja selkokieltä, mutta varsinkin isännän otetta.

Kolmisäikeinen lanka ei helposti katkea, toteaa Raamattukin ja hallituksenhan on vedettävä talousrekeä. Nykyhallituksesta lähti sirpalepuolueita kuin kranaatista, joten ei Kokoomuksen valitsema pohja surkastui, joten  yläpää levisi kuin atomipommin saastepilvi. Siinä olisi "kolmikantasopimus", kun KESK, SDP, KOK toimisi maaseudun, työtä tekevien ja työtä järjestävien yhteiseksi eduksi, huomioiden yhdessä vielä muidenkin tarpeet.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Petteri Hiienkoski

Vai että on suurten hallituspuolueiden saamattomuus ja keskinäinen riitely muka pienpuolueiden vika? - Hah, hah! Kyllä nyt onkin syntipukki löydetty! Ja vielä Raamatun varjolla. Eikö yhtään hävetä?

KD ja RKP ovat ainoat hallituspuolueet, jotka toteuttivat vastuullaan olleilla hallinnonaloilla ne paljonpuhutut hallintorakenneuudistukset!

Miten erään suuren hallituspuolueen poliisikansanedustajat käyttäytyivät ja äänestivät eduskunnassa, kun erästä pientä hallituspuoluetta edustava sisäministeri toi uudistusesityksiä eduskunnan päätettäväksi?

Suurten puolueiden saamattomuus suurten poliittisten ratkaisujen toteuttamiseen johtuu osaltaan juuri suuresta koosta ja kankeudesta. Suuret puolueet, jotka ovat luopuneet perinteisistä arvoistaan laajentaakseen kannatustaan, käsittävät lukuisia sisäisiä eturyhmiä, joiden tavoitteet ovat keskenään ristiriidassa. Tämän takia niiden on vaikeampi toteuttaa suuria rakenteellisia uudistuksia kuin ideologisesti homogeenisempien pienpuolueiden.

Kun puolueideologian ydin on hukassa, politiikan teko pinnallistuu halpahintaiseksi ja lyhytnäköiseksi äänten kalasteluksi. Pienpuolueisiin harvemmin hakeutuu lyhyen tähtäimen henkilökohtaisia etuja tavoittelevia ihmisiä.

Suurten hallituspuolueiden edustajien käyttäytyminen eduskunnassa hallituksen viimeisten esitysten käsittelyssä kertoo todella paljon siitä, kenellä se "politiikka on rikki".

Hallituksen pienpuolueita on kohtuutonta syyllistää siitä, että politiikka näyttäytyy monille äänestäjille pinnallisena sirkuksena.

Vaalitilaisuuksissa kohtaan ihmisiä, jotka ovat pettyneet politiikkaan ja epätoivoisia tulevaisuuden suhteen. Tämä johtuu siitä, että oma ura ja puolueen kuviteltu menestys massoja mielistelemällä ja pienempiä poliittisia ryhmiä syrjimällä, asetetaan isänmaan edun edelle.

Edessä olevien haasteiden kohtaaminen edellyttää määrätietoista työtä ja ennen muuta rakentavaa yhteistyötä yhteisesti sovittujen tavoitteiden saavuttamiseksi. Yhteisiä asioita hoitamaan tulee saada parhaat voimat puoluetaustasta riippumatta. Vastuullisia ja viisaita poliitikkoja löytyy jokaisesta puolueesta eikä puolueen koko ole ratkaiseva.

Yksikään puolue ei yksin voi maata hallita, vaan tarvitaan yhteistyötä. Se taas edellyttää luottamusta. Irtopisteitä julkisuudessa voi saada kevytmielisillä one-linereilla tai poliittisilla silmänkääntötempuilla, mutta luottamusta se ei välttämättä edistä. Luottamusta rakennetaan omilla teoilla.

Olisikin tärkeää, että vastuulliset voimat pääsisivät isoissakin puolueissa enemmän esiin. Kuka tulevassa hallituksessa istuukin, toivon sydämestäni, etteivät sen ministerit jää "räksyttämään" toisilleen ja muille, vaan ottavat vastuuta, keskittyvät työhönsä ja tyhjien puheiden sijasta omalla esimerkillään luovat myönteistä ja tulevaisuuteen tähtäävää tekemisen ilmapiiriä, jolla isänmaa saa nousuun vähäosaisia kyykyttämättä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kaikki kunnia blogille, mutta "syvällä kriisissä kyntävälle" Suomelle se tarjoaa ratkaisuksi kolmen koalitiota, jonka kukin osa on jo vuorollaan pitänyt pääministerin tai/ja valtiovarainministerin posteja viimeiset 20 vuotta: sdp 8, kepu 8 ja kok 4 vuotta. Siitä ajasta meillä on teot ja niiden seuraukset näyttönä eli track recordina.

Eihän se mahdotonta ole, mutta olisi hyvä kuulla keinoista, joilla nuo kolme sen tekisivät. Millaiseksi niiden toimet muuttuisivat tästä eteenpäin?

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

"Nimittäin kun kaksi isoa puoluetta on oppositiossa - se on puolet kansasta, eikä tällöin ole kunnon demokratiaa tai kansanvaltaa"

Mitä tämä tarkoittaa? Millään suomalaisella puoluella ei ole miljoonaa jäsentä eli kaksi puoluetta ei voi koskaan tarkoittaa puolta kansasta. Kahdeskymmenesosa voisi olla mahdollista. Kun puhutaan puoluevallasta, sitä ei pidä koskaan sekoittaa kansanvaltaan tai demokratiaan.

Toimituksen poiminnat