AnttiVKantola1 Kyllä kansa tietää - enemmän kuin luullaan

YHTEISKUNTASOPIMUS KAATUI ANARKIAAN?

Yhteiskuntasopimus kaatui anarkiaan – ay-pamput eivät siedä sitä, että kilpailukykyä nostettaísiin edes pätkän vertaa – ainakaan eivät kertoneet, montako promillea sallisivat kilpailukyvyn paranevan. Ei muka saa asettaa tavoitteita, kuten 5 % parannus kilpailukykyyn, jotta työpaikat säilyisivät. Tässähän on selkeästi anarkistinen päämäärä: laitetaan maa polvilleen, jotta saadaan määräysvalta itselle. Nykyisellä hallituksella ei näköjään saa olla tavoitteita eikä valtaa.

MENETETTYJÄ KAUPPASUHTEITA on nykyään lähes mahdoton vallata jälleen. Järkeistämisillä ja YT-neuvotteluilla toki yritykset paljon voivat pikkuhiljaa, mutta nyt on jo kiire, ja onhan se perin kummallista, että AY-pamppujen käsitys tuntuu olevan senkaltainen, että yhteiskuntasopimus tarkoittaa pelkästään etuja heillepäin ja pelkästään heillepäin. AY-pamppujen ennakkoehto oli, että kilpailukykyvyn parantaminen ei saa yhtään pidentää työaikaa tahi leikata palkasta. Palkasta ei toki aiottukaan leikata, mutta työajan pikku pidennyksellä olisi voitu todennäköisesti välttää paljolti ikäviä lisäleikkauksia. Mistäs sitten ay-johdon kanssa neuvotellaan, jollei eduista ja ansioista? Muut kilpailukykyyn vaikuttavat asiat neuvotellaan toisaalla.

ILMEISTÄ ON, että ay-pamput olivat jo ennalta päättäneet hylätä yhteiskuntasopimuksen (lue: yhteisvastuun), koska heidän etujärjestöillään on hyvät sopimukset päällä. Porskutellaan nyt täysillä – mitäpä väliä tulevaisuudellamme tai jälkeläistemme hyvinvoinnilla. Juhlitaan, kunens titanic uppoaa. 

SUORANAISTA DEVALVAATIOTAHAN emme voi tehdä, kun oma markka on poistettu. Se minkä AY-pamput luulivat voivansa estää, sehän joudutaan kuitenkin tekemään tavalla tai toisella – kilpailukykyvyn parantaminen selkeästi on vähin, mitä nyt pakostakin tehdään tavalla tai toisella ripeästi ja välillisesti se ikäänkuin leikkaa palkkoja 5 % ja byrokratia lisääntyy – mutta ay-pamput eivät menetä kasvojaan. Hmm … luulenpa, että työväki toteaa kuitenkin heidät yhteistyökyvyttömiksi ja …  Joka tapauksessa: ennen pitkää jatkossa sovittaneen paikallistasolla, sillä muutoin tulee pitkän pitkä jono YT-neuvotteluja – paikallistasolla. Ja sitten leipäjonon jatkoksi. Pahin skenaario on, että EU joutuu ottamaan ohjat, kuten Kreikan kohdalla. Kreikan ongelma on korruptio ja holtiton talous, mutta meillä on kansaivälisen kilpailuaseman nopea romahtaminen ja toisaalta suurten ikäluokkien eläköityminen. 

AJATELKAAPA, jos finanssiministerinä olisi edelleen AY-pomo! Ei jatkossakaan olisi mahdollista neuvotella palkoista kuin vain ylöspäin ja työajasta vain alaspäin, eikä etuisuuksia voitaisi karsia, mutta toki lisätä, sillä  velkahan on halpaa, sitä vaan lisää!! (A.Rinne oli halvan velan lisäämisen kannalla).Ts. hyväosaisten eli työssä käyvien ja tulonsiirtojen varassa olevien välinen kuilu kasvaisi rajusti, kun puolustuskyvyttömiltä huono-osaisilta jouduttaisiin leikkaamaa siitäkin vähästä, mitä he saavat!!!  AY-sohvalta on vaikea nähdä todellista työmarkkinalogiikkaa - työ siirtyy sinne, missä se on edullisinta TUOTANNON KANNALTA. 

MEILLÄ ON nyt paras hallitus miesmuistiin, mutta on tilannekin pahin sitten miesmuistiin. Ehkä jotkut eivät vielä käsitä, että maamme makaa pahemmin kallellaan kuin 90-luvun lamassa.  "AY-mafia" anarkisoi maamme oikeisto- ja vasemmistofasistiien käsiin? EI! Facebookissa on levitetty tappoyllytystä "hallituspäitä" (SSS) vastaan. Vaikea arvioida, onko mafioso äärilaidoilta punaista tahi sinivalkoista vaiko pikkuvihreä keskeltä, mutta jopa ulkopoliittisesti huolestuttavaa tämä yhteisen vastuun aikaansaamattomuus huolettaa. T.Soini:

http://www.msn.com/fi-fi/uutiset/kotimaa/timo-soini-%E2%80%9Dolen-huolis...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän rover kuva
Veikko Virta

Miksi ei myönnetä selvää tosiasiaa: Yhteiskuntasopimushanke oli pelkkä bluffi jolla etsittiin syylliset hallituksen toilailuun. Politikot lusmuilevat. Selvitysmies totesi huijauksen. Vientihintoihin on työvoimakustannuksilla marginaalinen osuus. Voitaisiinko keskustelu siirtää todellisiin viennin ongelmiin?

Antti Kantola

Näin kuitenkin on, että yhteiskuntasopimus jäi bluffiksi, kun ay-mafia esitti vetonsa. ei tässä vientikuluista ole kyse, vaan tuotantokustannuksista. Kun kaikkialla muualla tehdään pidempää päivää ja monasti lomat pienempiä, ei lainkaan kultaisen aikakautemme pekkasia sun muuta - niin tuotanto muuttaa pois. Mitä viedä, kun ei tuoteta? Mistä rahaa suurten ikäluokkien eläkkeisiin, kun ei ole eläkkeen maksajia? Jos sulal olisi lapsia, olisit huolissasi. Remontti on joka tapausessa tehtävä.

Sami Vekkuli

"AY-pamppujen käsitys tuntuu olevan senkaltainen, että yhteiskuntasopimus tarkoittaa pelkästään etuja heillepäin ja pelkästään heillepäin."

Tosiasiassa AY-liike ei olisi saanut mitään etuja vaan kyse oli ainoastaan työnantajapuolen vaatimuksiin suostumisesta.

Antti Kantola

Onpa vekkuli kommentti. Mutta eihän nyt eduista ollutkaan kyse. Tottakai haluttaisiin takaisin lomaltapaluurahat, isompi palkka, vähemmän työtä ja silleen, mutta nyt eletään laihoja vuosia ja kyse on tuotannon lisäämisestä maailmanmarkkinakelpoisesti, jotta saadaan työtä, jota voidaan sitten verottaa ja näin yhteisunta pysyy pystyssä. AY-katto-organisaatiot jäivät nyt sivuun ja lailla joudutaan turvaamaan muutokset. Tämä tietää sitäkin, että sopimukset siirtyvät paikallisille tasoille. Hyvä niin, sillä siellä ehkä ymmärretään, että työnantaja sekä työntekijä ovat samalla puolella - eivät vastakkain. Edut ovat yhtenevät. Sopii sinunkin siirtyä yrittäjäpuolelle, jos koet sen paremmaksi.

Käyttäjän MikaPietil kuva
Mika Pietilä

Missä viipyvät ne lojaalit legioonat, jotka ilmoittautuvat rinta rottingilla luopumaan lomarahoistaan, tiputtamaan palkkojaan ja luopumaan lomistaan ja pidentämään työaikaansa? Niin kauan kuin ketään ei astu kaapista ulos, ei kannata huudella anarkian tai ahneuden perään. Jos ei hallituksen kannattajakunnasta löydy selkärankaa sen oman päämiehen kärkihankkeen taakse muuten kuin pakkokeinoilla uhkailemalla, on turha osoitella syyttävällä sormella toisia. Ay-liike Suomessa on kesy lammas verrattuna kumppaneihinsa muissa Pohjoismaissa tai Länsi-Euroopassa, joten tältäkin osin tarvittaisiin hieman maltillisempia äänenpainoja. SAK:n johto tuskin uskaltaisi esittää 90-luvulta asti melkein nollakorotuksilla nöyristelleelle jäsenistölleen kaikkien saavutettujen etujen menettämistä vastikkeettomasti.

Antti Kantola

"Vastikkeettomasti"? Vastikkeena olisi ollut se, että isojen ikäluokkien eläköityville voidaan maksaa eläkettä sitä kokonaan pois keikkaamatta. Ynnä vielä huonompiosaisille mahdollisuus säilyä elossa. Työn ulkopuolella on lisääntyvästi väkeä. On hyödyllisiä vastikkeettomasti toimivia vapaaehtoistyöntekijöitäkin, osa heistä työttömiä työläisiä. AY-periaate tietenkin on, että kaikki edut tänne ilman ylärajaa, mutta selkärangalliset (AY-)johtajat ymmärtäisivät olevansa samassa veneessä työtä järjestävän kanssa. Vastikkeettonasti lapsiani kasvattaneena olen sairastunut sellaiseen periaatteeseen, että ei kaikesta aina tarvitse hyötyä ottaa irti - voi joskus olla vähän yhteisvastuullinenkin sensijaan.

PS. Työttömät ovat joskus olleet töissä, joten ay-vannoutuneet voisivat ajatella joskus näiden vähempiosaistenkin "etuja". Vaikka se on itseltä pois.

Toimituksen poiminnat